Czytaj Radio DTR bez reklam Google30 dni spokojnego czytania. Bez konta i bez abonamentu.
Sprawdź dostęp
Przejdź do treści
poniedziałek 2 listopada 2026
Imieniny: Bohdana, Bożydar, Małgorzata, Stojmir, Tobiasz
15 stycznia 2025 r.Prawo i przepisy

Czy Ochotnicze Straże Pożarne muszą mieć adres do doręczeń elektronicznych?

Obowiązek posiadania adresu do eDoręczeń przez Ochotnicze Straże Pożarne (OSP) zależy od statusu każdej jednostki. Jak wynika z analizy Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP, kluczowe są kwestie statutowe, stopień finansowania ze środków publicznych oraz status prawny.

Radca prawny dr Zuzanna Mrozek wyjaśnia, że każda OSP to odrębne stowarzyszenie działające na podstawie ustawy o stowarzyszeniach. Odrębność statutów oraz różnorodność źródeł finansowania powodują, że nie da się zastosować jednej interpretacji prawnej dla wszystkich jednostek.

Reklama

Kiedy OSP musi mieć adres eDoręczeń?

  1. Podmiot publiczny: OSP jest uznawana za podmiot publiczny, jeśli ponad połowa jej finansowania pochodzi od podmiotów publicznych. W takim przypadku jest zobowiązana do posiadania adresu do doręczeń elektronicznych, zgodnie z art. 8 ustawy o doręczeniach elektronicznych.
  2. Podmiot niepubliczny: Jeśli finansowanie publiczne nie przekracza 50%, OSP jest traktowana jako podmiot niepubliczny. Obowiązek posiadania adresu do eDoręczeń dotyczy jej tylko wtedy, gdy prowadzi działalność gospodarczą i jest wpisana do rejestru przedsiębiorców KRS.

Dr Mrozek podkreśla, że każda OSP może dobrowolnie posiadać adres do doręczeń elektronicznych, nawet jeśli nie jest do tego zobligowana.

Reklama

Czytaj dalej

Ten temat ma ciąg dalszy

Wybraliśmy teksty, które naturalnie prowadzą czytelnika dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *